Skip Navigation

Selectează limba

Următoarea oprire pentru frâne

Tranziția la vehiculele electrice (EV) va schimba nu doar modul în care conducem. Va schimba și modul în care frânăm.

În cazul EV-urilor, obținerea autonomiei maxime folosind cea mai mică baterie este o provocare crucială. Înseamnă maximizarea eficienței din toate punctele de vedere. Una dintre modalitățile de a face acest lucru constă în reducerea fricțiunilor nedorite, inclusiv, de exemplu, cele care apar la contactul dintre plăcuță și disc, din cauza imperfecțiunilor discului. 

Astfel, inginerii încearcă să găsească metode – de exemplu, noi designuri pentru etrierele de frână – pentru a reduce șansele ca plăcuța să intre în contact în perioadele de nefolosire a frânei. 

O altă problemă de importanță crescândă este zgomotul de frânare, deoarece vehiculele electrice sunt mult mai silențioase decât vehiculele din zilele noastre. Deoarece frânele funcționează prin fricțiune, este greu să prevenim toate vibrațiile perceptibile, dar producătorii încearcă să găsească soluții pentru a preveni vibrațiile și scârțâitul de frânare. 

Ultimul domeniu în care constructorii de vehicule și cei de sisteme de frânare caută soluții noi vizează modul de utilizare a frânelor. 

Deoarece vehiculele electrice se bazează pe decelerare pentru reîncărcarea bateriilor, se urmărește folosirea cât mai frecventă a decelerării în defavoarea frânelor. Aceasta înseamnă că frânele vor fi utilizate mai puțin și vor necesita o presiune de aplicare mai mică deoarece o mare parte a procesului de încetinire a avut deja loc. De aici apar alte probleme de inginerie. 

De exemplu, probabilitatea de corodare a frânelor va crește, iar coroziunea va fi mai greu de îndepărtat prin frânarea normală. Acest lucru poate conduce la zgomote și pierderea eficienței. Date fiind intervalele lungi dintre aplicările frânei, trebuie să ne asigurăm că fricțiunea este suficient de puternică, suficient de stabilă și fiabilă când este necesar, iar acest lucru poate necesita materiale noi pentru plăcuțe sau discuri. 

Astfel, vehiculele electrice vor avea nevoie de frâne dezvoltate special pentru a satisface cerințele lor specifice. Pe lângă cunoștințele și abilitățile actuale, va trebui să învățați câteva lucruri noi.  

ALTE SUBIECTE
se încarcă