Skip Navigation

Selectează limba

Menajați frânele
(În perioada de rodaj)

Cine își mai amintește de abțibildele „In rodaj. Rog depășiți” de pe lunetă? În zilele noastre vehiculele noi nu mai au nevoie de tratament special, dar noile frâne au – pe o distanță de cel puțin 300 km.

Rodajul plăcuțelor noi de frână îmbunătățește performanța de frânare. Puteți ajuta cât timp vehiculul este încă în service. Dar clientul va trebui să își asume și el responsabilitatea, pentru a se asigura că frânele se comportă corespunzător. 

1. Rodaj. Oprește. Suprafața ideală de împerechere a plăcuței cu suprafața discului nu apare din senin atunci când montați plăcuțe noi. Este nevoie de puțin timp și de câteva acțiuni specifice. Puteți iniția rodajul (cunoscut și sub denumirea de „lustruire”), înainte de ridicarea vehiculului din service de către client. Tot ce trebuie să faceți este să efectuați în jur de 20 de opriri complete în vehicul – la viteze între 50 și 0 km/h – sau cam același număr de încetiniri de la 80 până la 30 km/h. Aceasta va iniția rodajul, pe care clientul îl poate continua după ce îi înmânați cheile.  Această practică este recomandată cu insistență în cazul discurilor de frână noi cu acoperire anticorozivă.

2. Ia-o ușor. Dacă plăcuțele de frână se supraîncălzesc cât timp sunt încă noi, structura subiacentă a materialelor din care sunt fabricate se poate modifica permanent – și nu în bine. Până la rodajul complet al frânelor, șoferii trebuie să evite frânerile bruște care duc la supraîncălzire: indiferent dacă este vorba de frânare la viteze mari, de tractarea unor sarcini grele sau de condusul pe teren accidentat.

3. Frânează, frânează, frânează. Chiar dacă frânarea delicată este mai bună decât frânarea dură, este recomandat să frânați mai des. În primii 300 km parcurși, de fiecare dată când plăcuțele de frână intră în contact cu discurile, se mărește suprafața de contact dintre cele două elemente, iar aceasta conduce la o frânare mai eficientă pe termen lung. În consecință, trebuie să le reamintiți clienților să frâneze ușor dar des, în primii  300 km parcurși după montarea plăcuțelor noi.

De ce este necesară rodarea plăcuțelor de frână?

 

ARTICOLE ASOCIATE
se încarcă